Refleksion over historiske romaner

Det sker ind imellem, at jeg bliver bedt om at holde et foredrag, som ikke bare er en præsentation af de nyeste børnebogsudgivelser fra “mit” forlag, men at det skal være mere bredt og inddrage andre forlags udgivelser. Senest er jeg primært blevet bedt om at sige noget om titler og tendenser inden for børnelitteraturen, men det sker også, jeg bliver bedt om at være mere specifik og fx sige noget om cross over litteratur og så her senest blev jeg bedt om at komme til Gl. Avernæs og sige noget under titlen Historiske romaner – en gennemgang. Jeg kan godt lide den slags udfordringer. Udfordringer, hvor jeg skal sige noget om noget, som ikke ligger på rygraden, men hvor jeg lige må bremse op og reflektere over, hvad eksempelvis en historisk roman egentlig er. At grave lidt ned i teorien og danne egne definitioner og derefter vælge ud, hvilke titler skal med og hvor bred en definition kan godtages. Arbejdet med foredraget fik mig også til at reflektere over børnelitteraturens foranderlighed. Hvorfor er det en bestemt genre, der er den mest populære på et givet tidspunkt og hvorfor vi pt. er i en tid, hvor den historiske roman atter blomstrer og hvor science fiction romanen også er på vej tilbage. Jeg er slet ikke i tvivl om, at den tid vi pt. er en del af, er en tid, hvor der er behov for at se tilbage og som også invitere til at se frem ad og med en vis skepsis. Science fiction romanen er som oftest en dystopi, en kritik af den tid den er skrevet i. Jeg glæder mig allerede til næste udfordring. Og faktisk ligger den allerede på mit bord. Jeg skal have skrevet lidt om, hvad billedbogen er og kan og hvorfor det er så vigtigt at præsentere vores børn, også de skolesøgende, for billedbøger.

3 thoughts on “Refleksion over historiske romaner

  1. Du har på det seneste været i mine tanker … Du synes at være her, der og allevegne 😉 Jeg skal afslutte min skolebibliotekaruddannelse med PD-modulet “Fortælling og genre”. Har valgt at skrive om “Billedbogen i udskolingen”. Tænker billedbøger som blandt andet Peter Sis’ Muren, Shaun Tans Ankomsten, Oscar K’s Lejren kan fange de bogdroppende drenge i udskolingen. Hvorfor vil jeg begrunde i min opgave og til eksamen.

    Dit link med din søn i går, bekræfter jo meget godt mine tanker. Din og Weinreichs snart gamle undersøgelse om børns læsevaner, har jeg været forbi. En nyere er beskrevet i en nylig udgivelse fra Dansklærerforeningen, men jeg måtte selvfølgelig lige forbi jeres 😉

    Nu læser jeg din blog. Helt enig vi skal BESTEMT præsentere de skolesøgende børn for billedbogen.

    Glæder mig meget til at læse om vigtigheden af billedbogen for de skolesøgende børn.

    Rigtig god weekend og arbejdslyst.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s